Върховният касационен съд измени доживотната присъда на Божидар Атанасов за убийството

...
Върховният касационен съд измени доживотната присъда на Божидар Атанасов за убийството
Коментари Харесай

ВКС отмени първата доживотна присъда на Божо Кравата, даде му 20 години

Върховният касационен съд промени доживотната присъда на Божидар Атанасов за убийството на митничаря Георги Дребчев, като я понижи на 20 години отнемане от независимост. Присъдата бе постановена от Окръжен съд – Пловдив и доказана от Апелативен съд. Драстично е понижена е и присъдата на съучастника му Иван Карабелов, който бе наказан на 15 години и 6 месеца, само че в този момент ще леже с 8 години по-малко.
Прочетете още
Това е второ по ред възивно произвеждане по същото дело, откакто първия път състав на Апелативен съд – Пловдив промени доживотната присъда на Атанасов и му наложи 20 години отнемане от независимост, а на Карабелов – 7 години. Решението по делото обаче беше анулирано от Върховен касационен съд и върнато за наново разглеждане от различен състав.

Вторият състав на Пловдивския апелативен съд удостовери доживотната присъда, с която Божидар Атанасов като причинител, а Карабелов като подстрекател и помощник са приети за отговорни в преднамерено ликвидиране с користна цел,  на старши митническия контрольор в Митница – Пловдив,  Георги Дребчев. Деянието е осъществено на 13 юни 1999 година в Пловдив пред блок  131 в ЖК „ Тракия “. Магистратите тогава не одобриха в началото поддържаната от прокуратурата  теза, че двамата подсъдими са работили в съучастничество и с умрелия някогашен кмет на Съединение Евгени Маринчешки, който да ги е подбудил в реализиране на закононарушението и коригираха присъдата единствено в тази част. Наложените с присъдата санкции „ пожизнен затвор “ за Божо Кравата и 15 години и 6 месеца отнемане от независимост за Карабелов бяха доказани.

И двамата подсъдими персонално, както и техните общо четирима юристи, са обжалвали наказванията пред Върховен касационен съд.

Върховните магистратите одобряват, че осъщественото от Атанасов закононарушение не е извънредно тежко, както считат съдиите от областен и апелативен съд. Според тях приемането на поръчна за ликвидиране не е " отегчаващо отговорността събитие ".   При приемане на поръчка за ликвидиране, то не може да е друго с изключение на преднамерено, считат от Върховен касационен съд. Освен това съществуването на един квалифициращ симптом не е белег за изключителна тежест на закононарушението спрямо закононарушенията от същия тип, доколкото потърпевшият е бил убит с единствен изстрел от огнестрелно оръжие. Отегчаващите отговорността условия на подсъдимия Атанасов не са нито изключителни, нито многочислени. Наред с това, считат от Върховен касационен съд, предходните съдилища не са отчели като смекчаващо отговорността събитие изтеклия времеви интервал от осъществяване на действието до налагането на наказването за него, който приближава границата на безспорната погасителна отминалост за наказателно гонене. В този смисъл рационалният период за осъществяване на производството е надхвърлен, споделят висшите съдии.

Относно втория обвинен Карабелов, Върховен касационен съд взема поради, че влошеното му здравословно положение, не е било взето от съдилищата като смекчаващо отговорността събитие, за което има приложена изобилна здравна документи.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно. В момента Атанасов  изтърпява доживотна присъда за убийството на Огнян Харизанов. Оги Лудия бе убит през август 2007 година. 

  

Убийство по поръчка 

Дребчев, старши контрольор в отдел " Икономически режими " в митницата в Пловдив, бе убит с един патрон в гърба на 13 юни 1999 година Килърът го изненадал пред блок 131 в ЖР " Тракия ", когато мъжът се прибирал в дома си. Преди да влезе в дома си, митничарят оставил колата от другата страна на блока. Минал под тунела в междублоковото пространство, където го издебнал убиецът. Съседи чули крясъци " Убиха ме, убиха ме. "

Бившият кмет на Съединение Евгени Маринчешки, умрял при мистериозна злополука на автомагистрала " Тракия " преди три години, е посочен като един от подбудителите на убийството на митничаря Георги Дребчев, се твърди в обвинителния акт на прокурора Георги Пенев. Свидетел твърди, че Маринчешки е имал бизнес разногласия с митничаря, което евентуално го стимулирало да съобщи пари или заплати за неговото очистване.За главата на митничаря били платени  60 000 лв.. В Съединение обаче се отнасят много скептично към тази версия. Според тях той е " комфортната жертва ", защото няма по какъв начин да се отбрани. 

 

 

                                                                                                                          

                                                                                                       

 

 

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР